sábado, 8 de diciembre de 2012

Neguko barazkiak, ideiak eta errezetak (I)

Oraingo honetan neguko barazkiak hobeto ezagutzeko eta erabiltzeko informazio eta ideiekin gatoz, oso ezagunak ez diren ondorengo barazki hauei ere etekin osoa ateratzeko:

Kolinaboa


Hostoak eta zurtoinak kendu eta azala zuritu. Koadro forma emanda, patata azalak kentzekoarekin txips-ak egin daitezke frijituta jateko, eta beste zatiak purean edo egosita jan daitezke beste barazki batzuekin nahastuta.


Zerba edo azelga
Garbitu eta hostoa eta orri-mamia edo penka banandu. Ondoren orri-mamian ebaki batzuk egin baina guztiz moztu gabe, tolestu eta kontuz hari txikietatik tira hauek kenduz. Eta beste aldean labanarekin kontuz hariak kendu. Hostoak ondo garbitu baratzako "biztanleak" ekiditeko. Ondoren egosita jan daitezke edo gazta eta urdaiazpikoa bestetako penkak prestatu.


 
Hinojoa
Zurtoinak eta hostoak kendu - azken hauek infusioan hartu daitezke - eta baita hinojoaren kanpoko geruza gogorrenak ere. Erditik moztu eta xafla edo lamina finak moztu, entsaladan edo beste barazkiekin frijituta sukaldatzeko. Purean erabiltzeko zati haundiagoetan moztea nahikoa da, dirudienez kolinabo eta hinojo purea oso ona da, errezeta ipiniko dugu.
 

Borraja
Labana edo patatak zuritzekoarekin zurtoinaren alboak kendu, goiko aldean ebaki eta tolestu zerbari bezala hariak kentzeko. Zapi batekin igurtzi arantzatxoak garbitzeko. Egosita jan daitezke.

 
 


 Ez ahaztu zure iritzia, ideiak edo errezetak idazteaz. On egin!

No hay comentarios:

Publicar un comentario